Przepraszamy, szynkowary sa czasowo niedostepne.

Kiedy znowu beda w sprzedazy, ta informacja zniknie.


Przykadowe przepisy
Boczek rolowany
skadniki:
  • ok. 1,5 kg boczku surowego
  • sl, pieprz do smaku
  • 2 yki buki tartej
  • 3-4 zbki czosnku
  • sl, pierz do smaku
  • ewentualnie wg. uznania gotowa marynata kupiona w sklepie lub sl peklowa
przygotowanie:

Miso umy, potuc, natrze przyprawami i dwoma zbkami roztartego czosnku. Przechowa w lodwce 1-2 doby.
Po wyjciu miso wymasowa. Czym duej bdzie wyrabiane tym bdzie bardziej mikkie i smaczniejsze.
Przygotowany boczek posypa dwoma zbkami posiekanego czosnku, drobno posiekan papryk, pieczarkami lub marynowana liwk itp. Miso zrolowa.
Do szynkowara woy wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wycigania). Nastpnie woy przygotowane miso.
Zaoy pytk dociskow,spryn i blokad.
Tak przygotowany szynkowar woy do garnka z wrzc wod. Poziom wody musi by 1-2 cm. wyszy ni poziom wsadu w szynkowarze. Jeeli woda wyparuje uzupeniamy gorc wod.

Gotujemy 2,5 - 3godziny w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza.
Po wyjciu z kpieli wodnej szynkowar razem z wsadem misnym dokadnie wystudzi.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postpujemy dokadnie odwrotnie. Zdj blokad, spryn, pytk dociskow i za pomoc rczki wycign gotowy wyrb razem z dodatkowym dnem (wypychaczem).
Jeeli jest problem z wyjciem produktu, naley na chwil szynkowar zanurzy w ciepej wodzie.
Mielonka
skadniki:
  • ok. 1,3 kg misa mielonego (dobrze widziane miso grubo mielone)
  • 1 jajko
  • 2 yki buki tartej
  • 2 zbki czosnku
  • sl, pierz do smaku
  • wedug uznania mona doda np. majeranek, ziele angielskie, kminek itp.
przygotowanie:

Wszystkie skadniki dokadnie wymiesza. Im duej bdzie mieszane - wyrabiane tym bdzie smaczniejsze.
Do szynkowara woy wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wycigania). Nastpnie woy przygotowane miso,w ktrym moemy zamurzy gotowane kurze lub przepircze jajka, pieczarki, grzyby suszone lub ulubione warzywa np. kawaki papryki, pomidora,cebuli itp.
Wypenic 3/4 wysokoci szynkowara.
Zakadamy pytk dociskow,dusz spryn i blokad.
Tak przygotowany szynkowar wkadamy do garnka z wrzc wod. Poziom wody musi by 1-2 cm wyszy ni poziom wsadu w szynkowarze. Jeeli woda wyparuje uzupeniamy gorc wod.

Gotujemy 1godzin 45 minut w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza.
Po wyjciu z kpieli wodnej szynkowar razem z wsadem misnym dokadnie wystudzi.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postpujemy dokadnie odwrotnie. Zdj blokad, spryn, pytk dociskow i za pomoc rczki wycign gotowy wyrb razem z dodatkowym dnem (wypyczachem).
Jeeli jest problem z wyjciem produktu, naley na chwil szynkowar zanurzy w ciepej wodzie.
Kapuciany przekadaniec
skadniki:
  • ok. 0,5- 0,7 kg misa mielonego
  • 1 jajko
  • sl, pieprz do smaku
  • kilka lici blanszowanej kapusty woskiej
przygotowanie:

Do szynkowara woy wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wycigania),wyoy limi z kapusty,a nastpnie ukada warstwami miso i kapust.
Wypenic 3/4 wysokoci szynkowara.
Zaoy pytk dociskow, dusz spryn i blokad.
Tak przygotowany szynkowar wkadamy do garnka z wrzc wod. Poziom wody musi by 1-2 cm wyszy ni poziom wsadu w szynkowarze. Jeeli woda wyparuje uzupeniamy gorc wod.

Gotujemy 1godzin 45 minut w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza.
Po wyjciu z kpieli wodnej szynkowar razem z wsadem misnym dokadnie wystudzi.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postpujemy dokadnie odwrotnie. Zdj blokad, spryn, pytk dociskow i za pomoc rczki wycign gotowy wyrb razem z dodatkowym dnem (wypyczachem).
Jeeli jest problem z wyjciem produktu, naley na chwil szynkowar zanurzy w ciepej wodzie.